Par sacensībām spiningošanā no laivas

Komentāri no FB profīla

Autors Jānis Stikuts 6. septembris plkst. 8:11

Lai gan LMSF lēmumu pieņemšanā jau labu laiku piedalos tikai kā RMMB pārstāvis, tomēr sekoju tam, kas notiek šajā biedrībā un kā biedrs jūtos līdzatbildīgs par notiekošo. Šobrīd sarunas grozās ap Latvijas spiningotāju rezultātiem PČ spiningošanā no laivas Krievijā. Analīze prasīs laiku, par notikušo spriežu diezgan virspusēji, tikai no protokoliem un savas iepriekšējās pieredzes. Latvijas izlases rezultāts liek man publiskai apspriešanai piedāvāt vienu būtisku priekšlikumu. Tā būtība - mums jāizmet ārā no sacensību noteikumiem pants, ka tiek vērtētas tikai MN atbilstošās zivis. Būtu jāvērtē visas plēsīgās zivis un ar jebkuru garumu.

Argumenti. Spiningojot neviens nevar paredzēt, kāda zivs uzķersies. Visas zivis tiek atlaistas. Izņemot mūsu politisku vienošanos, nav iemeslu, kādēļ jāieskaita tikai MN atbilstošās. PČ noteikumiem nevajadzētu būt par šķērsli, lai mēs neuzlabotu savējos. Tas protams, iespaidos rezultātus sacensībās. Šobrīd, piemēram, ja tiesnesis nomērī līdaku un tās garums ir 49,8 cm, protokolā sportists saņem 0 punktus, ja tiesnesis pasaka 50 cm, saņem 2500 punktus. Tā ir milzu starpība. Rezultātā valdošā stratēģija - lai nepaliktu tabulas lejasgalā, ieskaitīto zivju skaitu vispirms aizpildīt ar asariem. Vienlaicīgi neapstrīdams ir fakts, ka pasaules čempionātos šajā disciplīnā rezultātus 90% gadījumos nosaka līdaku lomi.

Pie reizes jāsaprot, ka visos gadījumos spēlē ir iesaistīts ne tikai veiksmes faktors, bet arī cita problēma - kur meklēt līdakas. Vienmēr esmu definējis, ka eksistē divas atšķirīgas startēģijas - ķert zāļu līdakas un ķert dziļumos mītošās. Zāļu līdakas parasti ir sīkākas, taču to ir skaitliski vairāk, tās ir aktīvākas, jo sevišķi periodos, kad notiek sacensības. Pie tam tās vieglāk atrodamas arī bez speciāliem tehniskiem līdzekļiem. Ja mēs mainīsim spēles noteikumus, manuprāt, varēsim gan orientēt sportistus uz līdaku copi, gan precīzāk izmērīt sportistu spiningošanas iemaņas. Protams, tā saucamo, bonusu efekts paliks, taču tas samazināsies.

Pie reizes - nedomāju, ka izlases komandas veidošanā kaut kas jāmaina. To LMSF nesekmīgi ir darījusi vairākkārt. Rezultāts pierāda, ja gribam būt priekšgalā arī pasaulē, jāmēģina jameklē jauni resursi, tai skaitā sportistu potenciālā.


KOMENTĀRI

John Fox Jānis Stikuts - tūlīt sāksies

John Fox Jāpiekrīt Dzintars Rasnačs, ka LV noteikumiem jābūt pielāgotiem PČ noteikumiem. Par to, kas brauc - jābūt noteiktai kārtībai, kas nemainās - vai tie ir pagājušā LV uzvarētēji, vai skaita kādas sacensības kopā ar koeficientu vai tml., bet noteiktiem spēles noteikumiem. Tad papildus finanējuma jautājums gan PČ, gan treniņiem. Vēl papildus - ētiskās lietas, kas daudziem nav saprotamas, bet to var mainīt nezin kas mūsu pīļu dīķī... Mēs esam visi tik labi, skaisti utt., citu viedokļi mūs neinteresē un kas ir ļoti svarīgi, mēs nemākam komunicēt jebkurā vidē. Ja ko raksti, tad uzraksti un pirms spied "Enter" pārdomā un pārlasi. Tad vēlreiz pārdomā, vēl pielabo un tikai tad izsaki viedokli. P.S. Palasīju arī RU komentārus - viņi ar nav apmierināti ar 3.vietu (nu kā tā - mūsu ūdeņi un mēs tikai trešie), ir runa, ka vajag mainīt sistēmu (PČ piedalās RU čempja/kausa uzvarētāji) uz trenera izvēli utt. Nekad nebūs labi

 

Igors Dzilna Jānis Stikuts Ideja galīgi nav peļama, tomēr kaut kādam izmēra limitam jābūt! Līdzīgi, kā mušotajiem, alata iet ieskaitē no 18cm. Līdaka varētu būt no 40cm, asaris 12-15cm.

Igors Dzilna No vienas puses ir labi, ka Latvijas izlasei ir šāds rezultāts! Pretējā gadījumā nenotiktu šīs diskusijas! Ir jāmaina pastāvošā kārtība! Savādāk rezultātu nebūs! Nu nemācamies mēs no savām kļūdām! Un tas ir gandrīz visās disciplīnās! Pamācieties no "zemledniekiem"! Tur Grabis ir autoritāte! Par LČ. Eboat komanda mērķtiecīgi gāja uz čempiona titulu. Ieguldīja lielu darbu un lielus laika un finanšu resursus. Tas ir apsveicami! Kas tālāk?! Tālāk ir balta lapa! Un tā tas būtu ar jebkuru komandu! Pasaules čempis ir pāršķirta jauna, balta lapa! Sveša ūdenstilpne, bez zināšanām par vietējo zivju uzvedību, utt. Es jau cik gadus runāju par to, ka jāveido reitinga tabula! Jāizslēdz no nolikuma punkts: uzvaretāji brauc uz PČ! Jābūt, uzvarētāji pretendē uz dalību PČ! Pareizi minēja, izlases sastāvam jābūt zināmam jau vismaz pusgadu iepriekš! Šaubos, vai izlases rezultāts būtu tāds, ja pietiktu laika trenniņiem! Kāds ir rezultāts, tāds ir! Vienkārši jāizdara secinājumi! p.s. tieši šī iemesla pēc es atcēlu savu kandidatūru no dalības krasta disciplīnā! Pirmkārt, nebija zināms budžets (cik man jamaksā). Otrkārt, izlases sastāvs. Ir laicīgi jāzina vai startēsi, vai būsi dispičers! Treškārt, galīgi nepareiza treniņu sistēma! Maris Olte pareizi pateica! Atklājiet kārtis! Tas ir tik bērnišķīgi, slēpt mānekli ar kuru iznesi posmu! Ne jau māneklis ķer zivi, bet gan makšķernieks!

Igors Dzilna Tā ir jebkurā komandā, kura grib uzvarēt! Runa ir par izlasi! Nav vienotas sistēmas! Uz čempionātu aizbrauc divas ekipāžas no divām dažādām LV komandām. Vīri! Kāda izlase?! Pēksņi komanda radīta no divām, savā čempionātā konkurējošām ekipāžām!!! Kas nav radušas savā starpā dalīties ar "narabotkām"! Te kāds var oponēt, nu ekipāža ir savā starpā sastrādājies tandēms,utt. Garām! Treniņos jāmainās, jāmacās vienam no otra! Cits ir labs džiga meistars, cits tvičs, virsmenieki, utt. Jāliek kārtis galdā!

Igors Dzilna piekrītu, ka nodarbojas ar vienu sporta veidu un tad arī ir hobijs un to nemiksē kopā ar vēl viskautko, tad protams var sasniegt the nest rezultātus. Plus, kā ar to nodarbojas ikdienā un ar to pelna iztiku, tad arī ir līmenis un rezultāts. Atceros filmu, "300", par spartiešiem. Tur bija moments, kad kara vadonis prasīja saviem kareivjiem un bariņam delitantu, ar ko viņi nodarbojas un kas viņi ir ikdienā, delitanti sauca visādas ikdienas profesijas, no lopkopja līdz kalējam, bet kad vadonis pajautāja savām 300 vīru pulkam, kas viņi ir, viņi vienā vārdā atbildēja, ka spartieši, karotāji un ka ir dzimuši un nomirs dēļ tā, kas viņi ir. Latvijā makšķerēšanas sports vairāk ir entuziastu sacensība savā starpā. Vairumam pie mums tas ir tikai hobijs un laiku tam var veltīt, tik cik var...

 

Dzintars Rasnačs Elementāra loģika. PČ atlases mačiem Latvijā jābūt pēc PČ noteikumiem. Savādi, ka līdz šim bijis citādi.

 

Juris Bartulis Es kā līdāku C&R fanāts skeptiski skatos uz šo variantu, jo mazās līdakas tiks ņemtas ārā no ūdens, turētas rokās, liktas uz mērlentes utt. 50cm jau ir nenormāli maza! Šobrīd vismaz tās 20-40cm netiek celtas ārā, bet ātri atkratītas turpat pie laivas. Un no malas tas būtu smieklīgi, ja piemēram sportists ietu uz mazajām līdakām dēļ laba rezultāta.

Juris Bartulis Jānis Stikuts jebkurā gadījumā vai 20cm vai 40cm man tas liekas regress nevis progress copes sacensību rīkošanā. Jo manā praksē, kad nevaru/nemāku noķert lielo, tad braucu uz ezeru "seklo galu" un ar nelieliem mānekļiem vienmēr var saķert mazas līdakas. Es vienkārši neizprotu kā sportist varēs uzspodrināt savas spalvas un labāk nostartēt PČ šadā gadījumā.

Juris Bartulis Jānis Stikuts Jā, bet Tava FB uzruna arī ir vienkārša un visiem saprotam, gribam pārorientēt PČ dalībniekus uz līdaku ķeršanu primāri, bet attiecīgi to var darīt ar to pašu 3x3 formātu. nevis motivēt skaldīt mazās ārpus MN noteikumiem. Zini kas notiks Latvija? Pa stūriem padzirdēs ka sacensībās ķer 40-45cm un primitīvajiem makšķerniekiem radīsies jautājums pat neiedziļinoties, kāpēc es nevaru ņemt to 40-45cm!? Nekas labs tur nesanāks un cik zinu pasaulē nekur nav tāda prakse.

Juris Bartulis Jānis Stikuts Nebiju pamanijis Tavu labojumu par C&R. Ja runajam par Vāciju un C&R, tad līdaku copmaņi sen to jau boikotē un starp copmaņiem ir konflikts tieši tapat kā pie mums. Arī vācieši ņem piemeru no Zviedrijas un Īrijas līdaku cope. Tev kā mušas piekritējam der sameklēt filmu kur Vācijas mušotaji par šo situāciju nav galīgi mierā. Tā kā ši "veco" un "jauno" nesaprašanās ir arī citās zemēs. Manā skatījumā tie Tavi līdaku 40-45cm ir vecās padomju domāšanas defekts. Ps. Vācu mušotāju filma "C&R - Crime and Reality is a film from Brothers On The Fly about Germany's current policy that makes catch-and-release fishingillegal."

Juris Bartulis Jānis Stikuts nav labs piedāvājums ;)

Juris Bartulis Es ceru, ka lēmej vara būs pie pilna saprāta un neizslēgs ierobežojumus līdakām. Specialisti ari pratis noķert mēra zivi!

Juris Bartulis Madars Millers un Jānis Stikuts pēdējie komentāri perfekti parāda jaunās skolas domāšanu un vecās skolas domāšanu. Nepamet sajūta, ka Jānim un vēl dažiem būtu jāmet miers ar šiem ieteikumiem, spriedumiem utt., lai tas FB ieraksts Retired reali ari funkcionē :)

 

Roberts Zdanovskis Es pilnīgi piekrītu Juris Bartulis viedoklim. Daudzi skatās uz sportistiem kā uz paraugu un cenšas ķert to pašu un ar to pašu ar ko ķer viņi. Līdz ar to loma kvalitāte zaudēs loma kvantitātei un tiks pārkāpti MN. Man ļoti patīk krievu PAL turnīrs. Zinu, ka tas ir balstīts uz savādāku vērtēšanas principu un liek sportistiem meklēt lielās zivis, bet gan sportistiem, gan skatītājiem, tas ir daudz baudāmāks pasākums, nekā siļķīšu tramdīšana. Reāls piemērs no manas pēdējās copes-bijām 2atā seklā ezerā. Čoms strādāja ar voblerīšiem 80-110mm es neliku neko mazāku par 130mm, viņa izvilkto zivju skaits pārsniedza desmitu, savukārt man bija pāris copes un 2 zemmēri, bet tās copes, bija tā vērtas, lai paliktu tukšā un nedurstītu mazās nesportiskās, vilkšanas kaifu neizraisošās līdaciņas. Paskaties PČ un lielo komercturnīru uzvarētāju lomus, tur mazu zivju skaits ir minimāls. Ar mazajām zivtiņām rezultātu neuztaisīsi, ja vien noteikumi nebūs līdzīgi Krievijas valsts čempionāta noteikumiem, kas ir par vienu no galvenajiem iemesliem kāpēc valsts čempionātā nepiedalās spēcīgie sportisti, kuri startē komercturnīros. Stipri šaubos vai tas LV sporta makšķerēšanai ir vajadzīgs.

Roberts Zdanovskis Ar savu piemēru gribēju teikt, ka mazās līdaciņas var klapēt daudz un raženi, bet lielās vajag meistarību, lai piemānīt plus vēl mazās agresīvi ņemot, un viņas to dara, mazu māneklīti procentuāli vairāk ir iespēja mazo āķi ieraut žaunās, kas par labu veselībai nenāk, bet pie letāla iznākuma gan var novest. Mans uzskats nepārprotami, ka mazās nevajag aiztikt. Par to ka sportisti Krievijā izvēlas komercmačus, piem. PAL, valsts čempionātā vietā, to viņi ir teikuši paši un ne reizi vien. Paskaties PAL ierakstus.

Roberts Zdanovskis Par piedalīšanos sacensībās, neesmu pietiekami situēts, lai startētu mačos. Ir augstākas prioritātes. Zivtiņu prieka pēc noķert māku un palaist vaļā arī māku.

Roberts Zdanovskis Es minēju Krievijas čempionātu kā slikto piemēru, kurā ir veiktās zivis, mazie izmēri un tehnikas ierobežojumi. Šajā gadījumā es gribu uzsvērt mazos zivju izmērus. Čempionātā nevajag spiest uz mazajām zivīm, jo tās var noķert jebkurš. Čempionāts, manuprāt ir paredzēts, lai advancētākie spiningotājiem varētu viens otram parādīt kurš tad ir tas labākais lietpratējs, kurš var atrast ne zivju bērnus, bet to vecākus un vecvecākus un ne tikai atrast, bet arī piemānīt. Tā lūk ir māksla ar ko ir vērts sacensties nevis bērneļus dauzīt. Patiess prieks bija tad kad pārgāja čempionātā uz zivs garuma kvadrātu rēķināšanas sistēmu, kas automātiski liek domāt par lielo zivju ķeršanu, nevis par tabulas aizpildīšanu ar ašukiem.

 

Aldis Sproģis Grūti teikt vai tas ko mainīs, un vai vienas neveiksmes deļ ir vis jāmaina.Jāni vai nebūtu prātīgāk 2018 gada labākie brauc uz P Č 2019 gadā.

Aldis Sproģis Tā tas ir. Bet mana doma ka viri jau laicīgi varētu atrast treniņiem laiku dotajā ūdens tilpnē un sakārtot sev prātu un laiku .Mazāks būs stres ja zinās ka uz PČ jābrauc pēc gada.Bet zivs izmērus nosaka valde LČ ,tur var būt daudz un dažādi varianti,pat atšķirīgi katrā posmā.

Aldis Sproģis Jāni tā ir tikai maai subjektīva doma. . Un rezultāts nav ne slikts ne labs. Ir dienas kad veiksme blakus nestāv ,visi kas aizbrauca copēt māk.

Aldis Sproģis Ir vajadzīgs treneris kurš ir autoritāte un kuru klausa sportisti. Un viņam ir jāuzņemas pilna atbildiba par sportistu startu(labu vai sliktu).nevis pēc mačiem jāklausās ka kāds ko nemāk.citādi viena un tā pati muzīka pēc katra PČ vai tas laivās vai krasta spiningošanā.

Aldis Sproģis Varbūt labāk pacelt asarim izmēru un dzīve liks ķert llidakas kas dod vairāk punktus.Līdz ar to mainīsies taktika komandām.

Aldis Sproģis Jāni apkopo visu vīri ieteikto lai var izlemt LMSF kā veidot mačus un izauksmi..Varbūt ari mazo lidaciņu ķeršana dos izauksmi.

Aldis Sproģis Piekritu. Tev sakuma tēma ir zivs izmēri meistarības celšanai ,jeb taktiskai domāšanai maču laikā.Vis pārejais emocijas.Es iesaku lielāku asara izmēru . Tu iesaki mazāku līdaku izmēru ,Abos variantos vairāk līdaku var noķert zālēs.Lai sportisti un LMSF izlemj kas vairāk cels līmeni.

 

Viktor Valeryevich Pilnībā piekrītu. Mums sportisti nav profesionāļi, tas ir tādi, kas tikai copē un ar to pelna sev iztiku. Cik ir tādu kas uz sitiena var izbrīvēt laiku un braukt uz PČ treniņiem un mačiem? Cilvēkiem laicīgi jāplāno atvaļinājumi utml. Un tad sanāk, ka cilvēki atvaļinājuma limitu utt., izsmēluši uz LČ un uz PČ kā sanāk, tā sanāk. Bet ja uz PČ jābrauc nākamgad, tad cilvēks laicīgi sakārto savu laika grafiku, iespringst uz PČ treniņiem utt., iespējams nepiedalās tad LČ. Bet PČ tiek ieskaitīts viņa "statistikā", un viņš "neizkrīt no aprites".

Viktor Valeryevich Jānis Stikuts nu....kā lai to pasaka. Domājošs ieklausītos, jo "dalība izlasē nav balva par uzvaru LČ, bet gan atbildība". Cik esmu lasījis diskusijas par izlasi un PČ, es biju autā no tādiem komentāriem ka "LČ čempioni ir pelnījuši būt izlasē....", pat vienā komentā bija salīdzinājums ar prēmiju..... LČ uzvarētāji ir pelnījuši stāvēt uz pjedestāla, kārt medaļas, saņemt pačotu un uvažuhu! Un VISS!

Dalība izlasē - tā ir pilnīgi jauna lappuse, balta lappuse, kas jācenšas piepildīt veiksmīgi ar visu atbildību.

Viktor Valeryevich Zālēs jāmāk mest precīzi, nevis kā sanāk. Piem., nekad neesmu redzējis, ka kāds mestu ar svārsta metodi.

Viktor Valeryevich Un man nav nekādu pretenziju pret visu izlasi šogad. Jo čaļi tika reāli "pamesti zem tanka bez granātas rokās". Par uzdrīkstēšanos, par nenobīšanos no izgāšanās ar 90% varbūtību - vien jau pienākas pačots, uvažuha un sagaidīšana ar rozēm! Man nav tik liela pieredze copes sportā, un kopumā pašā spiningošanā kā visiem te klātesošajiem, bet es uz to skatos kā....uz biznesa plānu, projekta vadību. Un ar to ir problēma. Mums "projekta realizācija"sanāk - 80% laika pati realizācija un 20% laika tā plānošana. Līdz ar to "projekts" tiek realizēts drudžaini, pakāšot laiku, naudu un nervus. Veiksmīgs projekts ir - 80% laika plānošana, 20% laika realizācija. Tad viss iet skaisti. Protams, neizslēdzot nobīdes. Bet pat tādu iestāšanās gadījumos ir skaidra nojausma, ko un kā darīt.

Viktor Valeryevich Jānis Stikuts un "projektu realizācijā" prasme noķert zivi jau ir sekundāra. To var iemācīties no vecajiem bukiem Bet bez plaša redzesloka, sistēmiskas pieejas, dzelžainas loģikas - nekā nebūs. Būs tikai dalība PČ.

Viktor Valeryevich Pieņemu, ka kāds skarbais foreļnieks varētu iedīdīt mūs, tālmetējus klajā laukā

Viktor Valeryevich Madars Millers par zāļu copi un meistarību - nepiekrītu. 90% gadījumos vajag ļoti precīzus metienus, mānekļa izvadīšanas tehniku. Citādi lielu laika daļu pavadīsi raujot ārā no zacepiem un ttīrot mānekli no zālēm. Un tādos brīžos copes nav.

Viktor Valeryevich Igor Filippov Согласен, что в первую очередъ команда. На все 100%!

Viktor Valeryevich Par komandu iekšēji, kārtis galdā utt, tas viss jau skaisti strādā iekš EFT .

Viktor Valeryevich Ja pareizi sapratu, tad poļi ir vainīgi pie šitās asaru LV epopejas!

Viktor Valeryevich Agris Rudzāns Da par poļiem es jokoju. Atcerējos stāstīto par PČ Ķīsī un poļu triumfu

 

Эдгар Бек. Nu lai atkristu prma problema uz PC vispar nevienam nav jabrauc, kada no ta jega. Lai noskaidrou labakaos ir janonem entos treninus pirms sacesibam nav normali ka kads sacesibam gatavaojas 2 ned. un pectam jutas baigais cempions.

Эдгар Бек. uz sacenem to4na

Эдгар Бек. Piesledzas tik tie aizstavet tos treninus kurus vini i izvelka tobish eboat. Janka ir pirmais kursh brauc studet udenjus .

 

Evita Zeiļa Uz treniņiem brauc visas komandas, un laika kopsummā visas pavada ir apm. tās 2 un pat vairāk nedēļas trenējoties. Tikai kāda kuram stratēģija un brīvā laika resursi darba dienās vai brīvdienās. Tad jau jāaizliedz treniņi vispār, jeb vēl labāk ūdenskrātuve jāpaziņo dienu pirms sacensībām!

Evita Zeiļa Jānis, tikpat nenopietni, kā domāt ka par čempionu vai spečuku piedzimst. Nē! Par to kļūst, ieguldot daudzas stundas darbā, prasmju pieslīpēšanā un zināšanu apguvē. Līdz ar to man nav skaidrs šis teksts "nav normali ka kads sacesibam gatavaojas 2 ned. un pectam jutas baigais cempions".

Evita Zeiļa Jānis, - būs atsevišķs kopsavilkuma raksts ar visu atbildīgo amatpersonu viedkļiem, - mazliet jāpaciešas.

 

Armands Erglis Bet, ja lietas nestrādā, tad tās ir jāmaina. Tā taču notiek visās dzīves jomās keep trying! Nevis gaidi brīnumu! Par izmēriem, es tiešām nesaprotu, kā 20cm līdaciņas mačos varētu celt individuālo meisterību. Formāts 3*3 (vai kādas vēl sugas klāt, attiecīgā ūdenstilpnē) gan, manuprāt, liktu mums vēl vairāk iespring un klūt vēl universālākiem un daudzpusīgākiem.

Armands Erglis Ja negrib ticēt man vai citiem šīs domas atbalstītājiem, paskatieties Krievijas PAL līgas sportistu atskaites vai video. Jebkurš TOP sportists kā galveno uzsver, ka sacensības nesākas ar ierašanos, vai ar startu, bet gan jau pusgadu un vairāk iepriekš,...See More

Armands Erglis 1. Laicīgi zināt PČ sastāvu, lai visi kas ir iesaisīti var gatavoties un pakārtot lietas, nevis otrādi, "kas tiek" 2. Mainīt uz 3 suugām, 3 eksemplāros. Tas nozīmē, ka netiks cauri tikai ar vienu tēmu, lai uzvarētu. Bet pirmais ir galvenais punkts!

Armands Erglis Jānis Stikuts Labi, ja tu uzksati, ka mēs pamatā esam neprašas un nevaram visus paņemt uz meisterību, tad vēl jo vairāk mums vajag treniņus! Jo ja nav mācēšanas, tad ar treniņiem un smagu darbu var to kompensēt! :) Kautkā taču mums ir jāuzvar! Jeb kādi mums mērķi?

Armands Erglis Protams! Un kopā ar svārsta metienu, skaiti, zelts Anglijā jau nodrošināts!

Armands Erglis Jā Vitaliku!!!

 

Jānis Briedis Katram savs viedoklis ,varam atstaat visu pa vecam. arii to kas skar izlases veidosanu,varam aizliegt treninjus da kaut menesi pirms maciem un visdrizaak lideri buus tie pasi .un PC arii busim turpat kur esam...

Jānis Briedis jau kaadu laiku piedaloties sacensibaas man ir izveidojies viedoklis kas apmeram jadara lai butu rezultaats virs videejaa.un tie ir treninji...un ir pilnigi vienalga ko sutam uz PC kaut 1 vai 15 vietu peec LC rez. ja izlases caljiem nebuus treninju ta...See More

Jānis Briedis Protams.un arī visdrīzāk tā darīšu turpmāk.varam braukt kopā

Jānis Briedis Nu saaku rakstīt bet Armands Erglis jau paspēja atrāk.Piekrītu vinja rakstītajam absolūti!!!

Jānis Briedis manaa saprasanaa ir taa ka Treneris dod noradijumus ko kaa dariit un sportisti izpilda?

Jānis Briedis Veidojot izlasi iesaku to darīt pietiekoši laicīgi ,vismaz 6 meneši pirms starta jabūt zināmam satāvam.treneri ieskaitot.un so 6 menesu laikā arī saplānot izlasei kastinga nodarbības.

Jānis Briedis Šāds gadijums un par to paredzētās sankcijas būtu jāvērtē katrā gadijumā individuāli.

 

Igor Filippov Вставлю свои три копейки как свидетель... трава у нас глобально была слабое место, не смогли попасть на тренировке в рыбу, один экипаж не заплывал на полуметровую глубину, второй не уделял должного времени его тянула глубина, это специфика экипажа. Речь даже не идёт о подборе приманки, не уперались в это. У нас в том числе и у меня нет понятия как искать травяную щуку на такой огромной акватории, русловой камыш выстрелил, а заводи нет, вернее почти нет. Как мы узнали позже. Мы нашли ту заводь которую держали Румыны 2 день ЧМ 2 экипажами, но мы на тренировке там имели один провод ~60 см щуки. И все. Нам нужно как на буртниеку по 6-7 поклевок с якоря, если так нет, щуки нет))

Igor Filippov Третий экипаж уделил пол дня поиску травы и тому кто там живет, результат маломерочки... и мало

Igor Filippov Тренер нужен обязательно, нужно выбрать кандидатов, проголосовать, выбрать уже сейчас на 18 год, с главным условием что, его будут слушать. Потому как у нас демократия, все авторитеты, чемпионы и на деле работать в команде не всегда получается.

Igor Filippov Русловой камыш, в отличии от заводей, с мелкой глубиной и стоячей водой ещё одна не изученная тема, кто то скажет трава и трава, но на деле мало кто щупал эти вопросы в том самом Кокнесе за все годы, все больше уделяли внимание джигу. А специфика всегда имеет в рыбалке значение.

Igor Filippov Martińš vajag visus komandas kapteińus apzvanīt,aprunāt laiku un vietu.Komunikācijai piedāvāju istaisīt WhatsApp grupu.

 

Madars Millers Visos sporta veidos ir rezervisti

Madars Millers Piemēram, ja man būtu brīvi līdzekļi, es noteikti būtu ar mieru būt par rezervistu. Bet ņemot vērā, ka makšķerēšanas sporta ir dārgs prieks, tad es tajā nepiedalīsies, jo nav pagaidām nedz liekas finanses nedz brīvā laika. Bet entuziasti mums netrūkst.

Madars Millers Viktor Valeryevich, nu zālēs protams ir jāmāk copēt un precīzi mest, to es nemaz neapstrīdu. Paprasi Ge Arm, ka es metu Emocijzīme grin:D un ko nozīmē pieredze. Jānis Stikuts, uz ārzemju pieredzi viegli atsaukties tāpēc, ka viņiem viss ir sakārtots. Ne tikai sportā. Varbūt pēc pārdesmit desmitgadēm arī pie mums viss būs sakārtots makšķerēšanas jomā. Jo ja ļoti globāli, tad pagaidām mums tas ir zivju ieguves veids, tas nekas, ka ļoti dārgs. Ir maz forumu, kur makšķerēšanieki dalās ar bildēm, kur ir skaistas dzīvas zivis, visur pamatā dominē līķu kaudzes.

Madars Millers Tiesa, bet tad trenerim ir jābūt lietas kursā, kas notiek uz ūdens un pašam ir jātrenējas vēl vairāk. Es pieļauju, ka bieži vien nākas improvizēt, kad trenera sniegtie norādījumi cieš pilnīgu fiasko. Ar zivīm ir tāpat kā ar bitēm-nekad neko nevar zināt. Tur, kur ķērās un uz ko ķērās vakar, diez vai ķersies šodien, pat pie līdzvērtīgiem laika apstākļiem. Komandas darbs un tikai!

Madars Millers Protams, var ķert zāļu līdakas, bet tas neprasa tik lielu meistarību. Man vairāk patīk zviedru formāts no sacensībām "pike fight", kad ieskaitē tiek ieskaitītas 5 garākākās līdakas un to minimālais garums ja nemaldos bija 65cm. Tā jau ir meistarība un šajā gadījumā ir vienalga, vai tiek ķerts zālēs, vai dziļumā. Tādejadi tiek krāta lielaka pieredze un audzēts "skils", kas noderēs arī citās sacensībās. Vienalga kāds ir formāts, jāķer ir lielas zivis un minimālais zivs izmērs ir jāpaaugstina, lai izskausti mazo zivju ķeršanu, jo tad arī veiksmes faktors atkritīs. Par izlasi un treniņiem, tas jau ir pavisam cits stāsts.

Madars Millers Asaris 30+cm, līdaka 60+, zandarts 55+ Ja sacensības notiek Rīgas ūdeņu akvatorijā, tas procentuāli izlēgs ļoti lielu iespēju izrauties uz jūras zivīm, kas nupat ienākušas. Šādu izmēru zivis jau ir jāmāk gan atrast, gan noķert.

Madars Millers Laikam sākšu ar to, ka palugšu piedošanu, ka nemāku skaisti un gudri izteikt to, ko domāju. Palasot visu šo diskusiju, nākas secināt, ka viedokļi ir daudz un dažādi, bet vairums tomēr domā līdzīgi, idejas ir lieliskas, bet nezkapēc tās necenšas pieņemt un realizēt. Ja raugāmies uz makšķerēšanu kā tādu, tad vispirms jau tas daudziem ir zivju ieguves veids, citiem tas ir hobijs, citiem savukārt sports, bet neaizmirsīsim arī to, ka tas ir ļoti labs un ienesīgs bizness no daudz un dažādiem aspektiem raugoties. Ir dzirdēts un lasīts(arī šajā diskusijā) par to, cik tomēr tā makšķerēšana ir nehumānisks pasākums, lai cilvēks varētu apmierināt savas tieksmes, un gūt eiforiju, kādam ir prieks noķert un atlaist, kādam sagādā prieku pārnest savu lomu mājās. Es, makšķernieks ar 25+gadu stāžu, patīk gan C&R, patīk arī svaigi marinētu pašķerta zandarta fileju uzlikt uz maizes šķēles un apēst. Es laikam nekad neiestātos par to, ka makšķerēšanu vajag aizliegt, jo tas ir nehumāni kā arī par to, ka noķertā zivs obligāti ir jānogalina pēc noķeršanas. Kā arī, nekad nebūs pozitīvs vērtējums no manas puses par to, ka vajag ķert mazās zivis, ka vajag izķert baltās zivis, jo redz par daudz esot savairojušās. Dabā ir savi likumi un tā pati visu sakārtos. Ja par makšķerēšanu kā sportu, tad manuprāt tas ir veids, kā sacensties tiešām labākajiem makšķerniekiem. Un šeit būtu īstā vieta, kur ķert tikai lielas zivis. Tas ir daudz humānāk, nekā durstīt simtiem mazo zivju. Jā, kāds teiks, ka es daudz runāju, varbūt pat nevietā, bet ja reiz publiska diskusija, tad tiesības izteikties ir ikvienam. Pats Stikuta kungs minēja, ka šeit esot daudzi, kas māk tikai spriedelēt, arī es tai skaitā. Piekrītu, bet es visā tajā nepiedalīsies tikai tāpēc, ka mans finansiālais stāvoklis neatļauj to darīt. Mans ieteikums būtu sekojošs: izanalizēt visus piedāvājumus, bet kādam, kam nav personīgas ieinteresītibas, kādam, kas ir daudzpusīgi domajoš un kas ir gatavs ieviest ko jaunu. Vairākumu ideju izlikt uz balsošanu, rezultāti runās paši par sevi, atliks tos tikai akceptēt. Tas atrisinātu daudz jo daudz problēmu, gan sportistu atlasi, gan ieskaites zivju daudzumu un izmērus. Un piedod man Jānis Stikuts, manuprāt Tu nespēj atbalstīt savādāk domājošus cilvēkus. Tu pats esi kautko izdomajis, izteicis piedāvājumu un gaidi, kad kāds to akceptēs. Kāpēc, nezinu. Paldies ka izklausījāt un ne asakas! Tiekās pie un uz ūdeņiem!

 

Arvis Ančevskis Es nesaprotu kur ir problēma atrunāt, ka uz PČ brauc iepriekšējā gada LČ čempioni??? Cilvēki var vairāk ieplānot laikus un finanses un veltīt vairāk treniņiem, info gūšanai utt, kā jau Armands Erglis minēja. Jānis Stikuts Kādas piecas reizes esi jautājis ko iesaka mainīt, šeit cilvēki to ir izdarījuši vairākkārtīgi, bet tu tikai mēģini meklēt argumentus kādēļ neko nemainīt. Smieklīgi!!!

Arvis Ančevskis Jānis Stikuts tādā gadījumā notiks tas pats, kas notiek šobrīd - nasagatavojušies aizbrauks iepriekšējā gada noteiktās izlases rezervisti, bet tāpat arī rezervistiem būs daudz plašākas iespējas gada laikā vismaz teorētisku info mēģināt iegūt, kuru nepieciešamības gadījumā nodos startējušajiem. Un tad kaut vai var ar ģimeni aizbraukt uz konkrēto vietu kaut vai atpūtas braucienā, kur pāris dienas veltīt ūdens izpētei...nezinu...šāds scenārijs man liekas stipri labāks, kāds tas ir šobrīd. Ja LV grib rezultātu, tad piekrītu iepriekš teiktajam, ka ir nepieciešami treniņi. Pats no šī esmu tālu, diez vai kādreiz pārstāvēšu LV izlasi, bet šis ir tikai un vienīgi mans skats no malas.

Arvis Ančevskis Tieši tā, tāpēc arī IR vajadzīgi treniņi!!!!!

Arvis Ančevskis Jānis Stikuts cik cilveeki ir ieteikushi pč dalībniekus noskaidrot iepriekšējā gadā? Tas tad neskaitās ieteikums?

Arvis Ančevskis Man pa visu šo laiku skaidrs ir tapis viens,ka ir pilnīgi vienalga ko teikt,ieteikt utt. Un neatkarīgi vai to dara tāds cilvēks,kā es,no malas,vai sportisti,kas piedalās. Viss pārtaps tikai vēl lielākā diskusijā par to ka tā būs slikti,šobrīd ir labi,tikai turpmāk asaru vietā ar rotiņu gar zālēm skaldīsim sīkos līdacēnus. Tā turēt. Es vairs neko šajā sakarā nekomentēšu.

 

Agris Rudzāns Domajāt, ka 3+3 būs baigā panaceja?

Agris Rudzāns Gan PČ gan LČ ir jāķer tas kas ķeras tajaā laikā un mirklī. Vienkārši ir jīzvērtē apstākļi un jāizšķiras, ko labākāk ķert, lai šasniegtu labāku rezultātu. Pie 3+3+3 formāta atšķirsies prioritātes ar ko sākt un ko atstāt novārtā, kā treniņu variants interesants formāts, bet LČ nav jaunatnes sporta skola:) Līdz šim Pč nav ierobežots zivju skaits, ir ierobežota suga un izmērs, tātad atliek izprast, kas nesīs labāko rezultātu. Jāni: 3 asari, 3 līdakas, 3 zandarti ieskaitē.

Agris Rudzāns Beidziet tak vienreiz tos nabaga asarus gānīt, dažu indivīdu radītais bubulis par asaru ķeršanu joprojām ir topā. Pirms ķaut ko publiskojiet, paskatiet protokolus, cik tad pēdējos pāris gados ir asaru pret pārējām zivīm!!

Agris Rudzāns Viktor Valeryevich Nē poļi nav vainīgi, vinkārši viena jačeika bija izdomājusi, ka asaris ir PHEEEE, jākoncentrējas tikai uz lielo, un dizgan veiksmīgi šo ideju kultivēja kādus 4-5 gadus atpakaļ. Tikai cik mums to lielo zivju ir ūdenskrātuvēs? LK parādīs cik dalībnieki spēs noķert 9 zivis, visticamāk būs tālu jābrauc vairāk par 30 km uz vienu galu, lai to izpildītu.

 

Andrejs Jasinskis Domāju jābrauc Vitalijam Karpenkovam uz čempionātu ar savu ekipāžu tad būs rezultāts.

 

Martins Balodis Igor Filippov , kad sapulce?

Martins Balodis Виталий Карпенков pilnīgi piekrītu

 

Виталий Карпенков Igor Filippov На счёт Кокнесе не соглашусь!

 

Edijs Millers Man patīk Jānis Stikuts ideja par jebkura garuma plēsīgo zivi! Uz sitiena, neteiktu ka ideāla doma...bet ir vērts izvērtēt!

 

Inguss Pavasars Pareizi Jāni! Izdzīvos kas mainīsies!

Inguss Pavasars Pasaulē jāstartē tādiem, kas spēj atrast zivi jaunās ūdens tilpnēs ne gadiem atstrādātās!

Inguss Pavasars Var arī mainīt norises laikus! Pēc LČ jau bija diskusijas! Krieviem atlase pasaules mačiem notika jau pagājušā gadā, un ja pareizi sapratu, tad ne pēc čempionāta rezultātiem! Pasaulē startējot sportistam ir vajadzīgi savi iegūldījumi! Ko darīt tiem uzvarētājiem kam tādu nav? Vai tad ar divām trenniņu dienām pietiek lai saprastu tik lielu ūdens tilpni! Paši krievi raksta ka tām jābūt vismaz 10 dienām ar divām atpūtas starpā!

Inguss Pavasars Jaunas tilpnes!

 

Maris Olte Mēs ar Pēteri savstarpēji secinājām... Treneri IR jāklausa un savstarpēji IR jāklāj kārtis vaļā

Maris OlteSecinājĀm ka bez zivīm nepaliktu. Piedodiet

 

Mārtiņš Kalaus Ja runā par zivju sugām, tad kādā posmā vienkārši jānosaka, ka asari neiet ieskaitē... kā pludiem vīķes... viss.. būs jāķer līdakas;)

 

Māris Kārkliņš Diskusija baigi labā! Bija iniciējošs fakts (relatīvi sliktais starts PČ) un parādās visādas idejas! Ļoti ticētu, ka pavērsies ceļš vismaz kādiem uzlabojumiem, jeb LV rīkoto sacensību pilnveidošanai/pielāgošanai kaut kam taustāmam. Dažas būtiskas atziņas: 1. Izlases līmeņa pieredzējušiem spiningotājiem nav izšķiroši ne mānekļi, ne to lielums, bet gan TAKTIKA - kopēja rīcība (iepriekšējā teorētiski praktiskā gatavošanās, izlūkošana, info vākšana, treniņi uz vietas, utt., u.tml.) iespējami labāka komandas rezultāta saniegšanai. 2. Var teorētiski arī uzvarēt ar asariem (lieliem!!!), bet sportisti sen jau ķer ar tendenci pelnīt vairāk punktus, tātad līdakas, zanderus, meženes... Nav tik izšķiroši speciālāk piespiest ķert tikai līdakas, jo visi loģiski un sen zina, ka tieši līdakas (pēc tam zandarti) dod visvairāk punktus. Lieka iespringšana un cepšanās par šo :):). Un teicamā ideja par to, ka varētu ieskaitīt līdakas no 40 cm, ļoti labi līdzēs vēl lielākai asaru nivelēšanai kā "punktu zivij". 3. Gribētos, lai individuālā meistarība vienalga būtu izšķirošā! ..nevis tādi komandu "sagatavošanās darbi" kā superdzinēji (vajadzētu ierobežot ātrumu), vietu aizņēmēji, u.c.

Māris Kārkliņš Jānis Stikuts ..tie, kuri tā apmēram dara, dalās divās daļās: 1.visnotaļ empātiski un solīdi; 2.tie, kuri "apurbj", neievēro elementāru pieklājību, dažādi traucē, ir rupji, utt., u.tml. Secinājums - visās sfērās ir iespējams labāk un tīkamāk dzīvot...

 

Kārlis Goldmans Johaidi ko esmu palaidis garam. https://youtu.be/SuLxMDgGS4I Milžu cīņa…youtube.com

Kārlis Goldmans Galvenais uz fīderiem neejiet. Tur pagaidām visi daudz maz saticīgi un draudzigi.

Kārlis Goldmans Jāni Tu par F1 domā, kad piemini lielo sportu? Man ir tikai viens rūgtums sakarā ar latvijas sportistiem. Visbiezak viņus var sastapt ķerot no jūras ienākušus muļķīšus. ( brīvajā laikā) Viena zivs atrasta ar ehalotu un nokerta koknesē ir kā 100 copes reizas Rīgas daugavā. Izaugsmes līmeni domaju nevis ko citu. Es savlaik sēdeju nedēļām ilgi pie iesietas pudeles upes vidū un mētāju dubļus ar fīderi, lai sešu stundu laika 200 reizes varetu trāpīt vienā un tajā pašā punktā. Peldēju zem ūdens un analizēju zivju uzvedību visādos apstakļos. Bet tas bija tad, kad man likās, ka makšķerēšanas sports ir kas īpašs......

Kārlis Goldmans Manis pec vari necensties. Paldies.

 

Raivis Bergs Man šķiet, ka te daudzi vispār pēlēko šūnu neieslēdz pirms sāk rakstīt. Savādāk 160 ieraksti un labi ja 10% sakarīgu domu. Analizējiet, domājiet, izglītojaties....

 

Armands Romanovs Palasīju šos 200 komentus, pilnīgs piiii,nevienas reālas domas pat ne 10%,vārdiskā caureja. Piedāvāšu savu variantu.

Uzreiz ķeršos pie PČ.Es pieņemu ka cīnīties par PČ medaļām gribētu diezgan daudz specigu makšķernieku kas nav piedalījušies LČ pēdējos 2,3,4 gadus dažādu iemeslu dēļ (motivācija -ir jau LČ 1,2 vai pat 4 reizes,finanses,ģimene). Skatoties uz pēdējo 2 - 3 gadu LČ ir jaiegulda milzīgs resurs lai konkurētu LČ,daudziem varbūt ĻČ ir kļuvis par maksimālo virsotni ,vai arī palasot citus komentus pēc mērķa izkatās Riekstiņa-Karpenkova ekipāžas beidzot uzvarēšanas, bet nekādi cīņa par PČ medaļām. Tāpēc es piedāvāšu savu redzējumu kā varētu izveidot maksimāli spēcīgu blici, kas ir gatava pacīnīties par kautko lielāku.

Par cik katru gadu PČ notiek aptuveni oktobrī, tad arī oktobrī rīkot atlases turnīru uz PČ, kur dalību varētu ņemt tikai tie makšķernieki kas pēdejos 10 gados ir bijuši trijniekā LČ ,pieļauju ka tās varētu būt kādas 20 ekipāžas un + 3 godalgotās ekipāžas no LK esošajā gadā.Tas ļautu saglabāt nozīmi LČ gan LČ titula iegūšanai gan tālākai nokļūšanai uz atlasi,kā arī dotu milzīgu nozīmi LK .Un galvenais ļautu noskaidrot tos makšķerniekus kas būtu gatavi cīņai PČ.
Lai vienādotu dalībnieku iespējas sagatavoties atlasei,norises vietu federācija paziņo 7 dienas pirms starta,tas vairāk mazāk trenētu dalībniekus īsā laika posmā noorientēties ūdens tilpnē un ķeršanas taktikā.
Pašas sacensības varētu norisināties 3dienas x 8stundas,tas reāli ir pilnīgi pietiekami lai noskaidrotu tā gada labākās ekipāžas kuras ir cienīgas parstāvēt valsti.Runājot par ieskaites zivīm,piedavāju balstīties uz PČ .ņemot verā ka asarim lilako tiesu ir bijis izmērs 23cm tādu arī noteikt,tas liktu nopietni aizdomāties par asara ķeršanas efektivitāti,līdaka 50cm jo lielākotisu rietumu valstīs ir min.izm.50 ja mācesim ķert 50 ,tad 45 cm nebū problēma,bet otrādāk gan visdrīzāk būs,zandarts 45cm.Principā galvenais atslēgas izmērs ir šie 23cm asaris jo šis izmērs ir spējīgs sajaukt galvu pat ļoti nopietniem meistariem.Noķerto zivju skaitu neierobežot,summējot cm nevis kā līdz šim reizinot.Katras dienas rezultāts nāk līdzi uz nakošo dienu,tas motivētu no paša starta līdz finišam neatslābt.Uzvarē kuram lielākā cm summa 3dienās.Tas ir pasmelts iz Bassmaster,tikai tur ir lielakais svars par 5zivīm 3vai 4 dienās,šāda formula uztur intrigu līdz galam un principā ļauj noteikt patiesi labāko(manas domas!!!!).Katras nākošās dienas startam samazinat predendentu skaitu.Ja pieņemam ka startē 23 ekipāzas,Tad nakamajā dienā starte labakie 10,tresaja dienā labākie 6,tas ļautu izvairīties no savstarpēji draudzīgu ekipāžu palīdzēšanas viena otrai un apurbēju uzmakšanās.Un,to visu attiecinu tikai uz atlasi.
Un protams katras atlases uzvaretāji gatavojas nākama gada PČ,pie šāda scenārija izdevumus var max.minimalizēt,un protams ir daudz nopietnāka iespeja piesaistīt atbalstītājus.
Gatavojoties PČ uzkatu ka ir nepieciešamas vismaz min 5 (piecas)pilnvērtīgas+2 ofic. treniņu dienas ar max.analīzi pēc katras dienas.Ja to federācija nespēj nodrošināt pilnībā,tad labak nestartēt vispār ,un līdzekļus atstāt nākamajam gadam(ielikt cūciņā) .Es vismaz uzskatu ka tas ir federacijas uzdevums līdzekļu piesaiste un dalībnieka uzdevums ir max. atdeve un ezupurēšanās Latvijas valsts vienības labā.
Un attiecībā par tā saukto treneri,uzskatu ka treneris jāizvēlas no startejošo vidus, tā saucamais spēlējošais treneri,tas ļautu ieekonomēt līdzekļus kurus labāk novirzīt uz dalībnieku sagatavošanu,vai nu paši dalībnieki nolīgst sev zināmu autoritati.Treneru sastāva iecelšana no federācijas puses ,vismaz laivās neko labu nav nesusi.
LČ uzskatu ka īpaši kautko mainīt nevajadzētu,vienīgi asaru izmēru derētu noteikt tādu pašu kā PČ
23cm,jo mainoties ūdenstilpnēm tas kļūs aktuāli , dalībnieki nopietnāk izvērtēs ko un kā ķert.Runājot par līdakam un zāli, samainiet posmus Alūksne-Burtnieks un daudzi būs pārsteigti kur palikusi līdaka ,tad arī parādīsies zāļu speci.
LK manā skatījumā sāk veidoties par aizraujošu pasākumu,tāpēc arī uzsvēru LK kā mačus no kuriem varētu uzreiz nokļūt uz atlasi PČ.
Mana pārliecība ir ,ka šāds modelis 3-4 gadu laikā nestu panakumu.Protams jautājums ir ,ko darīt
2018. tas viss drizāk būs jāizlemj federācijai.
Tas arī viss ko gribēju Jums pateikt un šo visu es rakstiju bez nekāda viltus un ar tīrāako sirdsapziņu.Vienkārši nospiež tā nevarēšana un negribēšana ne parko vienoties.
Saprotu ka būs visādi a ja nu un ko tad,tapēc ja federāciju tas interesē lai noorganizē ārkārtas spiningotāju sanāksmi kur varētu par visu vienoties.
Atiecībā par komentiem,ja tie būs tadi paš kā tie 200 (h,,,,,,ņa),labāk nerakstiet neko ,ejiet uz politiku tur tādi ir pieprasīti.
PS
Uzsveru ka tas ir tikai mans viedoklis un nevienam to neuzspiežu..

 

Jānis Stikuts Tāds jau bija šīs ziņas mērķis - ļaut iztekties rakstiski visiem, kuri var kaut ko pateikt par tēmu. Varu vēl piebilst, teksts ir arī manā blogā http://www.fishing.lv/?e=1506 un tiek automātiski nosūtīts arī LMSF valdei.

Jānis Stikuts Kādam vienmēr jābūt pirmajam. Ja domājam kā stimulēt neaizmirst māku noķert arī zāļu līdakas, robežai nav jēgas, - visas politiski radītās problēmas rodas tādēļ, ka viena gada līdaciņas parasti svārstās 45-53 cm robežās, bet ieskaita tikai tās, kas nav mazākas par 50 cm. Ja 0 vai 45 cm neko nemaina, nav jēgas noteikt kaut ko. Izbēgsim no liekiem ierobežojumiem!

Jānis Stikuts Tev bija jāzin, ka tieši Latvijas pieredze ir devusi nopietnu ieguldījumu esošajos PČ noteikumos. Arī šodien mūsu noteikumi pilnībā atbilst PČ noteikumiem. Taču šobrīd runa ir par to, vai tos mums pašiem nebūtu jāpilnveido Latvijas savtīgu mērķu labā. Rumāņi, poļi, krievi, ukraiņi - visi ir labi seklos ūdeņos. Atceries mūsu panākumus Lapzemē, kamēr tur neparādījās rumāņi.

Jānis Stikuts Juris Bartulis Esmu pārliecināts, ka tu mainītu savas domas, ja iepazītos detalizētāk ar faktisko stāvokli. Praksē tāds risinājums nenozīmē, ka tiks ķertas 20-30 cm garas līdakas, neviens neliegs tās nokratīt pie laivas. Vērtējumā nonāks vairāk 40-50cm gari līdacēni. Manipulācijas no tā maz mainīses, arī 48cm līdacēns ir jāmērī. Par C&R fanātismu. Eksistē arī cits viedoklis, piemēram, Vācijā tas ir valstiski atbalstīts. Zivs jāķer tikai, lai to nobeigtu un apēstu. Tā nav jāmoka tik, lai ķērājs varētu kaifot...

Jānis Stikuts Juris Bartulis Tavi secinājumi ir stipri vienkāršoti.

Jānis Stikuts Juris Bartulis Nepīsim meistarības vērtējumā makšķernieku attieksmi pret C&R. Tas, ka kāds patur zivi, nekādi nekorelē ar viņa meistarību. Lucky John festivālā nenotiek sacensības, tas tika minēts tikai, lai informētu, ka tas ir tipisks zāļu līdaku spiningošanas pasākums. Papildus - tā nav patiesība, ka tur visas zivis tiek nokautas.

Jānis Stikuts Roberts Zdanovskis Neviens nav minējis, ka rezultātu var uztaisīt ar mazām zivtiņām. LV un Pč ar sīkajām līdaciņām un asariem praktiski vinnēt nevar. Tā sauktās sīkās zivtiņas ir pilnīgi normāla komandu stratēģija, orientēta nevis uz lielu balvu kā komercturnīrā, bet uz garantētu augstu vietu kopvērtējumā, vispirms jau komandu vērējumā. No tavas pēdējās copes piemēra maz ko var secināt. Tavi secinājumi ir tikai tavi pieņēmumi. Sen zināma atziņa - vasarā līdakas vairāk orientētas uz sīkiem vizuļiem, rudenī uz lielākiem. Nevajadzētu domāt, ka rietumnieki nemāk ķert zivis, taču orientācija pārsvarā uz lielajām viņiem reti ļauj būt starp labākajiem vai pat vinnēt sportiskos pasākumos. Jocīgs ir secinājums, ka nolikuma dēļ valsts čempionātā nepiedalās spēcīgākie, kuri startē komercturnīros. Tikpat labi var palasīt Facebook un brīnīties, kāpēc neviens no te manāmajiem speciālistiem nepiedalās. Iemesls parasti ir viens - nav vēlmes iespringt un savi salīdzināt ar citiem. Taču to saprot tikai tie, kas paši vismaz reizi piedalījušies.

Jānis Stikuts Juris Bartulis Par vācu problēmām zinu jau sen un no pirmavotiem. Par tiem 40-50cm tu neesi sapratis. Tam nav nekāda sakara ar veco domāšanu, drīzāk gan ar līdakas bioloģiju. Tās visas ir 3.gada līdakas, kuru izmērs vidēji svārstās pie mums aptuveni 45 līdz 55 cm robežās. Kura tiek ieskaitīta un kura nē, šodien to nosaka nolikums, tiesneša lineāls un viņa godaprāts. Piedāvāju to mainīt.

Jānis Stikuts Roberts Zdanovskis Nezino neko, kas mums būtu jāaizgūst no Krievijas čempionā. Ja zini, padalies.

Jānis Stikuts Līdz šim ir bijis tieši, kā to paredz PČ noteikumi. Arī Pč noteikumi attīstās, mūsu jaunumi parasti tiek uzņemti tikai pozitīvi. Pie tam atļautie zivju izmēri vienmēr tiek adaptēti vietējiem noteikumiem.

Jānis Stikuts Man liekas, šie rezultāti ir bazēti uz tendenci ķert dziļākās vietās, tai skaitā zandartus, kas nebūt nav tipiskākā sacensību lomu zivs. Ja paskatāmies lomus PČ, augšgala komandu rezultāti pārsvarā balstās uz līdaku lomiem.

Jānis Stikuts Aldis Sprogis Nedomāju, ka mums būtu papildus jāiespringst, tikai tādēļ ka šoreiz esam pēdējie. Jāizdara tikai pareizi secinājumi un attiecīgi jārīkojas. Ierakstā ir mans piedāvājums.

Jānis Stikuts Vai tos var saukt par spēju pielāgoties citiem formātiem? Piemēram, spēju samaksāt tikai dalības naudu par vienu ekipāžu 1500 mārciņas. Emocijzīme smile:-) Lai būtu par ko diskutēt, varu tikai ieteikt papētīt, kā ir organizēts pasaulē makšķerēšanas sports. Tas, ka daži ir gatavi izlaist valsts čempionātus un izmēģināt spēkus komercmačos, ir tikai viņu izvēles jautājums, bet ne pierādījums meistarībai, kas nepieciešama pasaules čempionātos. Novēlēsim viņiem veiksmi!

Jānis Stikuts Aldim. Tavs piedāvājums - brauc iepriekšēja gada labākie, būtu labs, ja visi būtu profesionāļi. Amatieru vidē mēs zaudētu nopietnu interesi par nākamā gada čempionātu. Pie tam, pat tas, ka ekipāža pieliek bez rezultāta kārtējā gada PČ, nebūtu par iemeslu formālām pārdomām...

Jānis Stikuts Tavs priekšlikums robežojas ar domu - ja nevari noķert zivi, uz copi nebrauc…

Jānis Stikuts Evita Zeila Tā ideja pr treniņu ierobežojumiem nav nopietna.

Jānis Stikuts Evita Zeila Pie reizes, labi būtu uzzināt Ginta, kā LMSF valdes locekļa domas par šo manu priekšlikumu. Un, vai Gints kā komandas vadītājs nav kaut kur publiskojis savu viedokli par to, kas notika PČ?

Jānis Stikuts Arvis Ančevskis Ceru, ka esi n-reizes lasījis visu par šo tēmu. Tad atbildi vienreiz uz tikai vienu jau sen apsūkātu jautājumu. Ko sūtīsim, ja čempions nepiedalīsies kārtējā gada čempionātā, bet izmantojot garantijas, "gatavosies" rudens pasākumam... , bet beigās paziņos, ka viņam ir problēmas?

Jānis Stikuts Izskatās, sāc saprast, ar ko jārēķinās valdei...

Jānis Stikuts Madars Millers Protams, izlases kandidāti, kuros ir visi medaļnieki un parasti vēl 2-3 ekipāžas, ir zināmi gadu iepriekš. Tikai, nez vai rezervists dosies, piemēram, uz treniņu Anglijā, bez garantijas, ka viņš būs izlasē. Ar tādu pašupuzupurēšanos grūti ir rēķināties, kaut gan ir bijuši gadījumi.

Jānis Stikuts Arvis Ančevskis Tā ir tava atbilde??

Jānis Stikuts Jānis Briedis Tas pats jautājums, ko tu iesaki mainīt? Protams, ja atzīsti, ka kaut kas jāmaina.

Jānis Stikuts Armands Erglis Doma ir laba, taču, vai daudziem sportistiem ir pietiekoši resursu, lai ar to visu nodarbotos? Pat tavs laika resurss ierobežoja tavu līdzdalību šajā čempionātā. Ja viss būtu tik vienkārši, daži no komentāru autoriem Latvijā būtu ārpus k...See More

Jānis Stikuts Armands Erglis Varbūt vari sev izskaidrot, kā tas sanāk, ka rumāņi kļūst čempioni Krievijā, kur eksistē tevis pieminētais PAL? Vai poļi, kuri ierodas uz mačiem ar 10 ZS motoriem un bez treniņiem novinnē Latvijā, kur mēs trenējāmis bez problēmām? Vai ukraiņu sasniegumus? Protams informācijai vienmēr ir bijusi un būs svarīga nozīme. Taču savas spiningošanas iemaņas visi slīpē individuāli, cik nu kuram atļauj resursi, un neatkarīgi no līdzdalības izlasē.

Jānis Stikuts Ko tu iesaki mainīt? Ja kaut kas nestrādā, manuprāt, tā ir māka spiningot zāļāinās vietās. Varbūt vari ieteikt, kā to uzlabot? Esmu vērojis sportistus, kuri, protams, spēj gan iemest vizuli no laivas ezerā, gan iemest pretzāļu vizuli zālēs, bet kuriem pat ideālos laika apstākļos jāmet vismaz trīs reizes, kamēr zālainos rajonos viņš trāpa potenciāli labākajā vietā.

Jānis Stikuts Piemēram, tajā pašā Kaņierī vai Babītē, kur ir dažādas zivis, pāris treniņi var radīt iespaidu, ka tur ir tikai sīkaļas. To nevar uzskatīt par nopietnu treniņu. Tas pats ar zandartiem Daugavā, ja copmanis ir bez pietiekošas prakses zandartu copē.

Jānis Stikuts Kas tas ir 3+3 ?

Jānis Stikuts Tas stimulēs tikai daudzveidību, kas nedod plusus PČ. Neesmu optimists par šāda risinājuma jēgu, tas, manuprāt, nedaudz nesakrīt ar ierasto copes stratēģiju. Taču to varētu kādreiz izmēģināt kādos mazākos pasākumos vai Latvijas kausa mačos.

Jānis Stikuts 6 mēneši praktiski ir tas pats, kas "gadu iepriekš". Kā tu atbildētu uz jautājumu, ko uzdevu Arvim? Pie reizes, ko turpmāk darīt ar tiem, kuri izcīna medaļu PČ, bet kārtējā gadā nav Latvijas medaļniekos???

Jānis Stikuts Nez kāpēc visiem patīk atsaukties uz ārzemniekiem... Tepat Latvijā Lucky John festivālā katru gadu ieskaitē tiek pieņemtas zivis , kuru garums iir lielāks par 60cm. Taču tādiem pasākumiem maz sakara ar sportu. Neapstrīdams ir fakts, ka lielo zivju lomi vairāk ir atkarīgi no zivs, teiksim, apetītes. Tāpēc ne vienmēr raksturo to iemaņu daudzumu, kas tiek vērtēts oficiālajās sporta sacensībās un kuru var apzīmēt ar meistarību. Kā jau minēju sporta pasākumos zivis netiek izskaustas, tās visas tiek atlaistas. Diemžēl netrūkst diletantu, kuri zivju ķeršanu sauc par sportu.

Jānis Stikuts Pierunā viņu, lai viņš neguļ uz lauriem un savu māku vispirms pierāda Latvija čempionātā 2018.

Jānis Stikuts Paliek neatbildēts jautājums - kā noteikt, kurš spēj atrast, kurš tikai domā, ka spēj.

Jānis Stikuts Asarus gāna tikai tie, kas, kā saka, no malas... Kuri nesaprot, ka asaris līdz šim bija zivs, uz kuru ekipāžas bieži noskaņojās, ja nebija garantēta lielo zivju cope. Situācijā, kad līdaka ir riskanta mērķa zivs noteiktā min izmēra dēļ, centieni vispirms saķert asarus ir pilnīgi normāla stratēģija, tur nav par ko diskutēt. Mans piedāvājums - izslēgt ierobežojumu līdakas min izmēram, lai līdaka līdzvērtīgi asarim kļūtu par mērķa zivi, ar kuru var iegūt kādu garantētu punktu skaitu. Tādā veidā rastos papildus iespējas zālainu vietu speciālistiem un vienlaicīgi stimuls visiem apgūt copi arī zāļainās vietās.

Jānis Stikuts Agris Rudzāns Ja tas, ko raksti par copi 30km attālumā, atbilst patiesībai, vai neradās doma ierobežot laivu ātrumu?

Jānis Stikuts Tas nav jaunums, šādi mēģinājumi notiek. Rezultāts nav pozitīvs - taktika kļūs tikai vienveidīgāka. Bez tam šī ideja nerisina problēmu, kuru pieminēju rakstā.

Jānis Stikuts Vai tu neesi apmaldījies??

Jānis Stikuts Aldis Sprogis Priecāšos, ja kāds neieinteresētais to izdarīs manā vietā. Nopietni vērtējot, ja neskaita sen, kā saka, apsūkātos, neredzu NEVIENU konstruktīvu priekšlikumu. Mana priekšlikuma sākotnējais mērķis nebija rosināt diskusiju pa visu, kas saistīts ar šo sporta veidu, bet tikai saprast, vai tam ir kāda jēga mūsu sacensību praksē.

Jānis Stikuts Aldis Sprogis Iesaki konkrētu redakciju - 20, 25,3 0 vai 40cm, tad būs ko apspriest.

Jānis Stikuts Visdraudzīgāk dzīvo tie, kuri ķer zivis, par sacensībām nedomā un turas tālāk no lielā sporta.

Jānis Stikuts Kārlis Goldmans Lai atbildētu uz tavu komentāru būtu jāuzraksta garš stāsts. Nekas slikts nav tajā apstāklī, ka kāds sportists savā brīvajā laikā noderbojas ar to, ko vislabāk pieprot, un ķer to, ko māk noķert. Sliktāk ir tas, ka šī persona, nokļūstot izlasē un citos apstākļos, nespēj attaisnot izlases veidotāju cerības.

Jānis Stikuts Madars Millers Makšķerēšanas sportā ar noteikumiem jāsamazina iespaids, ko rada veiksme. Tavā piedāvājumā veiksmei būtu nepamatoti liela loma. Protams, komercmačos veiksmes faktoru var ignorēt.

Jānis Stikuts Arvis Ančevskis Vai tad tu joprojām neesi sapratis, ka pat bez tava priekšlikuma iepriekšējā gadā vienmēr tiek noskaidroti izlases kandidāti, bet izlases konkrētais sastāvs, kuru piesaka dalĪibai, PČ tiek noteikts gadā, kad notiek Pč, ievērojot kārtējā LV čempionāta rezultātus? Jebkuram variantam ir labās un sliktās puses. Ja kādam liekas, ka pašreizējais variants nav optimāls, katrs LMSF biedrs var vērsties LMSF valdē. Diskusija šeit ir tikai, lai veicinātu izpratni par sportu, jāsecina, ka daudziem tā varētu būt augstāka. Jo sevišķi tiem, kas sevi pieskaita pie jaunās skolas.

Jānis Stikuts NOBEIGUMĀ - šī ir mana FB lapa un mans nerakstīts pienākums ir reaģēt uz jautājumiem vai idejām. Vienmēr esmu teicis, velns slēpjas detaļās. Piemēram, dažiem, tai skaitā Arvim ienākusi prātā uzmācīga bet absurda doma, ka pēc mana ieteikuma visi metīsies skaldīt līdacēnus. Un tagad paša izdomātais šķērslis tiek drosmīgi pārvarēts. :-) Varu tikai ieteikt vēlreiz pārlasīt rakstu un galveno argumentu, kāpēc es to visu piedāvāju, jo sevišķi tiem, kas paši nav piedalījušies.

© Copyright JST 2017-2020. All rights reserved.